Tárlatvezetőnk Dr. Dévényi Kinga volt Goldziher Ignác iszlámkutató kiállításán

Tárlatvezetőnk Dr. Dévényi Kinga volt Goldziher Ignác iszlámkutató kiállításán

Az újjáalakult Magyar-Iráni Baráti Társaság első eseményét 2022. február 14-én tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Székháza aulájában.

Goldziher Ignác akadémikus, orientalista halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteménye és a Goldziher Intézet. Az érdeklődőknek társaságunk elnökségi tagja, Dr. Dévényi Kinga, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

Goldziher Ignác az európai iszlámkutatás máig legnagyobb alakja a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagja, a Nyelv- és Irodalomtörténeti Osztály elnöke, illetve az igazgatótanács tagja volt. Felbecsülhetetlen értékű tudományos levelezését az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteménye őrzi. A kiállítás a tudós életútjának legfontosabb állomásain kalauzolta végig a látogatót. Az érdeklődők megismerhették Goldziher gyermekkorát, a zsidó tudományok művelőjét, az arabistát, az iszlámkutatót, a hitközségi titkárt, az akadémikust, az egyetemi tanárt. A kiállított dokumentumok közül az egyik legérdekesebb az a 19. század első felében megjelent, monumentális arab–latin szótár volt, amelynek e példányát Goldziher Ignác élete végéig javítgatta, kiegészítette.

A tárlatvezetés után a résztvevők kérdéseire adott választ Dr. Dévényi Kinga.